CUKIER WANILIOWY HOMEMADE



Popularny cukier mylnie zwany waniliowym tak naprawdę jest cukrem wanilinowym. Uzyskuje się go poprzez połączenie białego cukru i waniliny lub etylowaniliny. Wanilina jest pozyskiwana m.in. poprzez rozkład ligniny. Producenci zorientowali się, że świadomość konsumentów jest coraz większa i przemycają nam wanilinę obok odrobiny prawdziwej wanilii, jednak na rynku nadal dominuje ta pierwsza. Dlaczego więc cukier waniliowy, a nie wanilinowy?

Po pierwsze, kupując taki produkt nie mamy do czynienia w gruncie rzeczy z tym, czego oczekujemy, a jedynie z zamiennikiem. Taki cukier dodany do potrawy w zbyt dużych ilościach nadaje jej lekko gorzkawy smak.

Po drugie - taki cukier wychodzi... drożej. Porównajmy - 1 kg cukru waniliowego domowej roboty kosztuje niecałe 8 zł (koszt kilograma cukru i dwóch lasek wanilii). Koszt kupnego cukru wanilinowego za 1 kg to ponad pięć razy tyle! 

Stawiając na produkt homemade oszczędzamy więc, a jednocześnie raczymy się prawdziwym produktem!

Czego potrzebujemy, by zrobić swój własny cukier waniliowy?
Wszystkie składniki po prostu łączymy i odstawiamy w szczelnym pojemniku na kilkanaście dni. Wanilię warto rozkroić delikatnie wzdłuż, zeskrobać ziarenka i każdy element wymieszać z cukrem. Na 1 kg cukru spokojnie wystarczą 2 laski wanilii. Cukier już na drugi dzień będzie przyjemnie pachniał, ale oczywiście im dłużej wytrzymamy, tym lepszego efektu możemy się spodziewać. W miarę zużycia zapasu cukru w słoiczku możemy go uzupełniać, a raz na jakiś czas dołożyć wypatroszoną laskę wanilii :) Taki cukier możecie bowiem przechowywać bardzo długo!




          ٧ tradycyjnie do wypieków
          ٧ do przygotowania lodów waniliowych i bezy
          ٧ do szklanki ciepłego mleka
          ٧ do słodzenia kawy
          ٧ jako posypkę i do kruszonki
          ٧ do puddingów i deserów
          ٧ do jogurtu
          ٧ do herbaty
          ٧ do kakao
          ٧ do słodzenia ryżu i kaszy manny
          ٧ do pieczonych jabłek
          ٧ do budyniu i owsianki
          ٧ do kompotu 




A Wy? Jakie zastosowanie dla cukru waniliowego znaleźliście?